Aborre

Den gröna abborren är lätt att känna igen.
De mörka banden som pryder sidorna samt de röda buk- och analfenorna är karaktäristiska. Buken är gul-vit. Färgen skiftar beroende på i vilket vatten abborren lever, de kan vara ljust gröna eller nästan svarta. Ryggfenorna är mycket vassa och lätta att sticka sig på. Fjällen på abborren är skarpa och ganska svåra att få bort. Abborren kan nå en vikt av 4,7 kg och bli 51 cm lång. Normalt blir den sällan över 0,5 kg i våra vatten och honan blir större än hannen. Abborren finns i våra insjöar och i det bräckta vattnet i östersjökustens skärgård.

Näringsinnehåll* per 100 g abborre ätlig del

Energiinnehåll: 356 kJ alternativt 85 kcal
Vatteninnehåll/100 g abborre: 81 g

Energigivande näringsämnen (g):

Protein: 18,1
Fett: 1,3 g
Kolhydrat: 0

Fettkvalitet (g):

Mättat fett: 0,3
Enkelomättat fett: 0,3
Fleromättat fett: 0,41 
Varav:
Omega-6 (n-6)** 0,07 och Omega-3 (n-3)***: 0,28
Kolesterol: 50 mg